Prova på omformning

Sätt dig i glasblåsarbänken framför invärmningsugnen. Det första du slås av är förmodligen värmen från den 1200 grader varma ugnen som bara står en liten bit bort.

För att kunna arbeta med glaset får du låna handskar och ett armskydd som håller borta den värsta värmen. Jag hjälper dig att ta ut flaskan ur kylugnen och värma den i invärmningsugnen. När glaset blivit tillräckligt varmt har det en konsistens lite trögare än sirap, och då är det dags att med hjälp av glasblåsarnas universalverktyg skärsaxen forma flaskan till ett dricksglas eller en vas - eller något helt annat!

Alster som tillverkats vid prova på.

Vad kan man göra?
Om du inte meddelar några särskilda önskemål lägger jag in 33 cl-flaskor i klarglas som enkelt kan formas till dricksglas. Just den flaskan som jag använder vid prova på är jämn och bra att jobba med. Förutom dricksglas kan den formas till en enklare vas, liten mjölkkanna eller knölas till. Om du har önskemål om andra flaskor så meddela det vid bokning. Observera dock att en del flaskor är svårare att jobba med än andra och att många produkter kräver erfarenhet för att kunna göra.

Vilka dagar och tider gäller?
Bokningsbara tider släpps ca 2 månader i förväg. Lite längre ner på sidan kan du se lediga tider och boka.

Vad kostar det?
Du betalar 650 SEK för att prova på i 30 minuter. (Alternativt 300 kr för att prova på att göra 1 glas). Glasen som du tillverkar ingår givetvis i kostnaden. Vill du ge bort en prova på-upplevelse till någon finns presentkort som du kan ge.

När kan man hämta glasen?
Glasen kan tidigast hämtas dagen efter omformningen. Det beror på att glasen måste kylas ner sakta (11-12 timmar), annars bildas spänningar och de spricker.
Jag kan självklart skicka glasen till dig om du inte har möjlighet att hämta dem. Fraktkostnad tillkommer då.

Vad ska man tänka på?
Det kan vara bra att ha en tunn, långärmad tröja/skjorta på sig. Har du långt hår rekommenderar jag att ha det uppsatt.


Kurs i omformning

Är du nyfiken på glas? Återbrukshyttan erbjuder en kreativ och inspirerande kurs i omformning av förpackningsglas, där du lär dig att från grunden forma om flaskor och burkar till bruksföremål som glas, skålar och enklare vaser. Inga förkunskaper krävs!

Kursen fokuserar på omformning av förpackningsglas, men vi går också igenom och provar på enklare kallbearbetning. Målet är att du lär dig grunderna i hela processen och skapar dina egna glas helt på egen hand innan kursen är slut. Du efterbearbetar dina alster och provar på olika tekniker för kallbearbetning som etsning, gravyr och målning.

Kursen hålls under september-oktober och mars-april i Återbrukshyttans lokaler i Bollnäs, under 2 eller 3 dagar för 2-3 deltagare. Endast 1 person åt gången kan forma om flaskor, men en del av kursen är att se på när de andra deltagarna jobbar - ni kommer lära mycket av varandra. I kursavgiften ingår förbrukningsmateriel, flaskor och burkar att omforma, kaffe/te och fika, samt ett kompendium som innehåller beskrivning av arbetsprocessen och utrustning, länkar, och tips på litteratur inom ämnet, och givetvis alla alster du tillverkar.

Du som bokar 3 dagar har möjlighet att på den tredje dagen forma om egna, medhavda flaskor. Tänk på att mindre flaskor är enklare att hantera än större, jag började forma vinflaskor först efter ca 1 år. Det finns möjlighet att spränga (d.v.s. kapa på höjden) flaskor för att korta ner dem. En del äldre glas går inte att forma i min ugn, exempelvis vissa gamla konserveringsburkar och mjölkflaskor. Turkosa vichyvatten-flaskor har jag haft varierande resultat med. Däremot allt modernt förpackningsglas fungerar.

Kursledare är Återbrukshyttans erfarna glasblåsare.

Så här säger några tidigare deltagare:

Deltog i helgens kurs i omformning hos er. Det var fantastiskt inspirerande, roligt och lärorikt! Tack fina Sigrid för ditt tålamod och glada tillrop- du är bäst!

Vilken fin kurshelg jag haft med Sigrid som handledare! Upplevelse- och lärorik på så många plan.

DATUM & TIDER
Du som ensam önskar gå kurs meddelar mig (via mail eller telefon) vilka dagar som skulle passa dig under mars-maj och/eller september-oktober (gärna fler alternativ). Jag parar ihop 2-3 personer för ett kurstillfälle och meddelar dig. Är ni två eller tre stycken som vill gå tillsammans kan ni anmäla er ihop med önskan om vilka datum ni vill gå. Jag anpassar mig efter er i den mån jag inte har annat bokat.

PRISER & ANMÄLAN
Pris per person: 2800 kr för 2 dagar, 4200 kr för 3 dagar. Moms ingår med 25%.  För att kursen ska genomföras krävs 2 anmälda per tillfälle. När datum är bestämt skickas faktura på kurskostnaden, som ska vara betald inom 10 dagar för att din bokning ska gälla.
Vid sent återbud på grund av t.ex. sjukdom (senare än 10 dagar före kursstart) återbetalas kurskostnaden endast mot uppvisande av läkarintyg. Vid avbokning tidigare än 10 före kursstart återbetalas kurskostnaden. Kursplatsen går att överlåta till någon annan, eller boka om i mån av plats. Hela kostnaden återbetalas vid inställd kurs.

 

Anmäl dig till nyhetsbrevet nedan så får du information så snart planeringen är klar för kommande kurstillfällen.