En annorlunda glashytta

Återbrukshyttan är en annorlunda glashytta som ger gammalt glas nytt liv genom miljövänlig återvinning. Alla produkter formas för hand i den egna glashyttan i Bollnäs, Hälsingland. Råvaran består av förpackningsglas - flaskor och burkar som annars slängs i igloon, samt gammalt glas som damejeanner och svagdricksflaskor som inte används i samma utsträckning längre.

Sortimentet består av skålar, vaser, dricksglas, kannor, ljuslyktor, lampor och i liten skala skulpturer. Utöver ordinarie sortiment tillverkar vi mycket på beställning både till privatpersoner och företag. Vi erbjuder även prova på och kurser.

Omformningstekniken

Hos Återbrukshyttan finns inte den traditionella smältugnen där glaset flyter som sirap. Istället består all råvara av förpackningsglas – flaskor och burkar – som värms upp, inte så att de smälter helt, men så pass att de går att forma. Med hjälp av glasblåsningsverktygen formas burkarna och flaskorna om till bruks- och konstglas. I alla produkter kan man se mer eller mindre spår av vad de tidigare har varit.

Att arbeta med flaskglas skiljer sig från traditionell glasblåsning på flera sätt. Dels har glaset en annan sammansättning och därmed andra egenskaper än kristallglas, t.ex. så kallnar det mycket fortare och det blir mer ”bryt och bänd” att jobba med. Dels blåser man inte en smält glasklump utan tar oftast an flaskorna i botten och driver ut öppningen, och framför allt har allting redan en befintlig form som designen måste anpassas utifrån.

Omformningstekniken som Återbrukshyttan använder kräver bara en fjärdedel av energin som går åt vid nyproduktion av glas. Dessutom undviker man helt de utsläpp av flussmedel som blir när glaset smälts.

Vi har som sagt valt bort smältugnen som håller glaset flytande på 1100 grader dygnet runt, dag ut och dag in. Här tänds istället ugnarna på morgonen inför dagens arbete och stängs sedan av när alla flaskor är omformade. En stor besparing både för miljön och ekonomin.

Anny berättar hur det började

skarmavbild-2016-10-25-kl-09-59-53
Här formar jag Återbrukshyttans första glas, september 2011

Jag är född 1986 och uppvuxen i Falun. 2002-2006 utbildade jag mig i glashantverk vid både Glasskolan i Kosta och Riksglasskolan i Orrefors.

Ända sedan jag vid 16 års ålder provade på att blåsa glas för första gången har jag drömt om att ha en egen glashytta. Att starta upp en hytta är dock ett stort projekt och länge låg drömmen förkastad för att den kändes omöjlig.

Genom mitt intresse för återbruk kom jag i kontakt med Leif Hauge, som länge arbetat med omformningstekniken. Här såg jag ett miljövänligt alternativ som kunde göra min dröm möjlig.

Efter en tids praktik hos Leif startade jag 2011 Återbrukshyttan, där jag idag formger och tillverkar ett unikt sortiment av handgjort, svensktillverkat bruks- och konstglas, och allt är gjort av gamla flaskor och burkar!

Från början valde jag att jobba med återbruk för att det var kreativt, kul, utmanande och ”bra för miljön". Sedan jag startade har det utvecklats till att handla om så mycket mer. Jag vill erbjuda funktionella produkter med långt liv, lokalt tillverkade i en hållbar produktion.
Ett alternativ till det slit- och slängsamhälle vi ser idag, och en inspiration till att tänka och göra annorlunda.

Anny Jernberg, Återbrukshyttan - en annorlunda glashytta