Världsarvet Hälsingegårdar

Under våren har jag deltagit i ett projekt tillsammans med 10 andra konsthantverkare, där vi haft som mål att ta fram produkter knutna till Hälsingegårdarna som nu blivit världsarv.

Jag bestämde mig ganska tidigt för att jag ville plocka upp stänkmålningen, som återfinns i många gårdar. Stänkmålning hade man ofta i hallen eller köket, alltså inte i de finaste festsalarna, och det är det mer vardagliga som jag inspirerats av.

Projektet resulterade för mig i en kanna och en skål, i olika färgställningar. Kannan gör jag av de gamla mjölkflaskorna som många minns från sin barndom. Skålarna gör jag av ½-liters konserveringsburkar. Båda var tidigare självklara i vardagen för de flesta; man köpte mjölk i mjölkflaskan och syltade och konserverade i glasburken. Idag är de här tingen antingen prydnadsföremål eller undanstoppade och bortglömda, om inte slängda. Jag har gett dem ny färg och form – och därmed ny funktion. De kan på nytt finnas med i vår vardag.

En liten hint om att vi måste gå bakåt för att komma framåt; vi måste sluta slänga och köpa nytt som vi gör idag för att få en bättre framtid – och nutid.

2013-06-17 14.16.18
Att stänkmåla var inte det enklaste, men väldigt roligt!
2013-06-17 16.38.45
Färgerna är dova, jordnära, men ändå pigga och glada. De är inspirerade av färgskalan som finns i gårdarna.

2013-06-17 12.08.42

Alla produkter som tagits fram i det här projektet finns att köpa Stenegård i Järvsö. Här ställer Lisa och Katia upp sina alster i samråd med Anna Olsson som väglett oss i arbetet.

 

P.S. Tycker du att Återbrukshyttan verkar vara ett schysst koncept? Än är det bara början! Vill du hänga med på resan och se hur det utvecklas rekommenderar jag dig att prenumerera på nyhetsbrevet. Det är ett enkelt sätt att hålla dig uppdaterad på vad som händer för, i och kring Återbrukshyttan. Jag kommer inte sälja eller dela din mejladress till någon annan, och skulle du tröttna på de inte allt för frekventa utskicken (i bästa fall en gång i månaden) så kan du enkelt och när som helst sluta prenumerera. Välkommen att registrera dig här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *