Prova på omformning

Sätt dig i glasblåsarbänken framför invärmningsugnen. Det första du slås av är förmodligen värmen från den 1200 grader varma ugnen som bara står en liten bit bort.

För att kunna arbeta med glaset får du låna handskar och ett armskydd som håller borta den värsta värmen. Jag hjälper dig att ta ut flaskan ur kylugnen och värma den i invärmningsugnen. När glaset blivit tillräckligt varmt har det en konsistens lite trögare än sirap, och då är det dags att med hjälp av glasblåsarnas universalverktyg skärsaxen forma flaskan till ett dricksglas eller en vas - eller något helt annat!

Alster som tillverkats vid prova på.

Vad kan man göra?
Om du inte meddelar några särskilda önskemål lägger jag in 33 cl-flaskor i klarglas som enkelt kan formas till dricksglas. Just den flaskan som jag använder vid prova på är jämn och bra att jobba med. Förutom dricksglas kan den formas till en enklare vas, liten mjölkkanna eller knölas till. Om du har önskemål om andra flaskor så meddela det vid bokning. Observera dock att en del flaskor är svårare att jobba med än andra och att många produkter kräver erfarenhet för att kunna göra

Vilka dagar och tider gäller?
Bokningsbara tider släpps ca 2 månader i förväg. Lite längre ner på sidan kan du se lediga tider och boka.

Vilka alternativ finns?
Det finns 3 alternativ att välja mellan:

Alternativ 1: Prova på 1 glas - tar ca 10-15 min med instruktioner och kostar 300 kr. Du får under handledning prova på att forma om en äppelmustflaska till ett dricksglas. Kan bokas för upp till 10 personer (10x10-15 min).

Alternativ 2: Prova på 30 minuter - här får du 30 minuter till ditt förfogande, med instruktioner hinner du göra ca 3-5 glas (beroende på hur länge du bearbetar varje glas) med assistans av glasblåsaren. Det kostar 650 kr. Kan bokas för upp till 4 personer (4x30 minuter).

Alternativ 3: Prova på en heldag - för 1-6 personer. Här får ni en heldag för er själva i hyttan tillsammans med glasblåsaren som handleder er till att skapa era egna alster av gamla flaskor. Kostnad 4500 kr (oavsett antal deltagare). Läs mer nedan.

När kan man hämta glasen?
Glasen kan tidigast hämtas dagen efter omformningen. Det beror på att glasen måste kylas ner sakta (11-12 timmar), annars bildas spänningar och de spricker.
Jag kan självklart skicka glasen till dig om du inte har möjlighet att hämta dem. Fraktkostnad tillkommer då.

Vad ska man tänka på?
Det kan vara bra att ha en tunn, långärmad tröja/skjorta på sig. Har du långt hår rekommenderar jag att ha det uppsatt.


Prova på heldag

Är du nyfiken på glas? Eller på återbruk? Kanske både och? Återbrukshyttan erbjuder en kreativ och inspirerande endagsworkshop där du får prova på att forma om flaskor under ledning i hyttan. Ta med egna eller botanisera bland mitt stora lager av flaskor.
Inga förkunskaper krävs!

UPPLÄGG:
Under förmiddagen träffas vi i hyttan och pratar igenom önskemål och förväntningar på dagen, tittar på flaskor och börjar förbereda de som skall jobbas med. Lagom till lunch startar vi ugnen som medan vi äter värmer upp flaskorna. Det tar ca 1 timme så när vi är mätta och nöjda ägnar vi eftermiddagen åt att jobba varmt, som det kallas. En åt gången får under handledning forma sitt alster. Hur många ni hinner göra per person beror på hur stor grupp ni är, samt storlek på flaskorna. Men ca 4-6 alster var om ni är fulltaliga (6 st).

Pris: 4500 kr ink moms. Priset gäller oavsett antal deltagare, men observera att det endast är en person åt gången som kom forma om, så ju fler deltagare, desto mindre tid per person att jobba varmt. Betalning sker i förskott via faktura eller swish.

Antal deltagare: 1-6 

Tider: ca 10-17 (lite beroende på antal deltagare)

Lunch: ingår ej. Finns kylskåp & micro. Även ett fik som serverar lite mat och mackor, på gångavstånd från hyttan.

AV/OMBOKNING:

Ångerrätt
Du har 14 dagars ångerrätt enligt distansavtalslagen. Meddela mig via mail om du vill häva köpet med stöd av inom 14 dagar från bokningstillfället om du vill häva köpet.

Avbokning/ändring
Ni kan kostnadsfritt lägga till/ta bort antal deltagare (mellan 1-6 personer) fram till kursstart. Meddelas via mail till anny@aterbrukshyttan.se
Mer än 10 dagar kvar till kursstart: Om ni får förhinder och inte kan komma kan ni kostnadsfritt ändra till ett annat tillgängligt datum. Vid avbokning tas en avgift om 450 kr ut (resterande återbetalas).
10 dagar eller mindre kvar till kursstart: Kursen kan av- eller ombokas till en kostnad av 450 kr.