fbpx

Våra bästa knep för att ta bort etiketter från flaskor

Vi diskar flaskor och burkar dagligen. Innan vi kan lägga in dem i ugnen för att värma upp och forma om dem så måste smuts, etiketter och limrester noggrant diskas bort, annars bränner det fast och blir fula märken i slutprodukten. Här delar vi med oss av hur vi gör för att ta bort etiketter från flaskor och burkar.

Våra olika metoder för att ta bort etiketter från glas

Beroende på vad det är för etikett och vad den är limmad med, fungerar olika metoder olika bra. Vi provar oss fram i den här ordningen.

Rakblad och svinto

För det mesta räcker det med att lägga flaskorna i blöt i varmt vatten med lite diskmedel i ca 1 timme. Var noga med att fylla flaskorna med vatten så att de inte flyter upp över vattenytan, poängen här är att etiketten och limmet ska bli blött. Sedan använder vi rakblad för att lossa och ev. skrapa bort etiketten. Vi använder små fönsterskrapor som finns att köpa i färghandeln. Det gäller att trycka rätt hårt mot glaset för att få med limmet – men var samtidigt försiktig så du inte slinter och skär dig.

Om bara etiketten lossnar och limmet blir kvar tycker vi det är bäst att använda rakbladet till att skrapa ihop limmet och avlägsna det från flaskan. När det är borta, eller bara ytterst lite kvar, kan du ta svinto och gnugga bort det sista. Om det är för mycket lim när du går på med svinto kommer det bara smetas ut, så var noga med att ta bort så mycket du bara kan med skrapan.

Kokosolja

Vissa klister är alldeles för klibbiga för att skrapa bort. Ofta får du bort etiketten men limmet är kvar, och det vill liksom inte följa med rakbladet. Då använder vi kokosolja, som vi smetar ut över limmet och låter sitta en stund, allt från 10-15 minuter till en timme. Därefter kan du gå på med antingen skrapan först och sen svinto, eller svinto direkt. Efteråt får du diska bort oljan som smetat ut sig, men limmet är borta.

Det fungerar såklart bra med andra oljor, men vi föredrar kokosoljan för att den är fast i rumstemperatur.

Varmluftspistol

Sen finns det etiketter som inte vill släppa trots rakblad. Eller, de går att få av såklart, men inte i en hel bit. (Det är ofta viktigt för oss för att vi vill kunna limma tillbaka etiketten efter omformningen av flaskan.) Då brukar varmluftspistol vara lösningen. Vi värmer försiktigt över etiketten, och är noga så att den inte bränns. Sedan kan vi använda rakblad för att lossa den. Ofta släpper bara själva etiketten, och limmet blir kvar. Här tycker vi att kokosolja fungerar bäst i de alldra flesta fall.

Sammanfattning

  • Blötlägg i varmt vatten
  • Ta bort etiketten och så mycket lim som går med rakblad
  • Gnugga bort sista limresterna med svinto
  • Om inte ovanstående fungerar: använd koksolja (eller annan olja)
  • Om inte heller det fungerar: använd varmluftspistol

Varmt lycka till med dina flaskor och burkar! Skriv gärna en kommentar om det är något du undrar över!

7 tankar om “Våra bästa knep för att ta bort etiketter från flaskor

  1. Pingback: Att ta bort ett klistermärke på bästa sätt - Klistermärken24.se

  2. Irene says:

    Ren bensin på en bomullstuss tar bort klistret som sitter kvar. Men kom ihåg att efteråt lägga tussen i en plastpåse med lite vatten i och knyt ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *